tirsdag 10. februar 2009

Nisselue og hijab

Tenk deg at du om ett år suser langs E6 over Sennalandet i Finnmark, glemmer farta og ved Okselv vinkes inn av en mann i politiets kjeledress, ikledd samelue. Du ville som mange andre tro at du var offer for et utdrikkingslag, ristet på hodet, vinket smilende og kjørt videre for så å bli innhentet av blålys nede i Repparfjorddalen, lagt i jern og hardt straffet. Du var ikke et offer verken for et utdrikkingslag eller andre lystige lag. Du hadde bare møtt den nye politiske ideen om integrering og kulturellforståelse. Mannen som hadde til hensikt å gi deg bot og bedring for litt tung fot på gasspedalen var helt edru. Han var en lykkelig samisk UP-betjent som hadde strukket ut lovens lange arm og med politisk forståelse og aksept iført seg sitt kulturelle hodeplagg.
Vi er ganske merkelige her til lands, på alle mulige måter. Ikledd nisselue er vi ofte oss sjøl nok, og når vi klarer å ta lua av oss, tåler vi ikke å få luftet hodet i mange minutter før vi rammes av manglende evne til kritisk tenkning og logiske slutninger. I årevis har politiske myndigheter forsøkte å lukke grensene for folk som fullt forståelig har søkt seg til våre honningkrukker, men vi har ikke vært særlig villige til å dele godene. Når vi endelig har bestemt oss for å være åpne og vennlige mot folk som kommer til landet der baconfettet glinser rundt munnvikene, så ender vår gjestfrihet og åpenhet nærmest i det absurde.
Debatten om hijab i politiet er et typisk eksempel på vår dumskap i møte med andre kulturer. Jeg har alldeles ikke mot noe imot hijabkledde kvinner eller turbankledde menn, men dersom noen tror at å tillate hijab i politiet skal bidra til en slags anerkjennelse av våre nye landsmenn, mer integrering og økt forståelse så er det dessverre nok et politisk innspill foretatt i en slags fremmedkulturell rus, som er iferd med å ende i skikkelig politisk bakrus.
Debatten om hijab handler ikke om fremmedkulturell aksept eller intergrering. Det handler om politikere langt ute på vidda, og åpner de øynene der, og tilfeldigvis skulle være i nærheten av et samisk miljø, vil de se kulturelle hodeplagg som har lyst mot dem på prospektkort i tierevis av år. Samelua er en vesentlig del av den samiske kleskulturen, og det ville være like vanvittig å åpne for bruk av den i politiet, som å åpne for bruk av hijab. Men den argumentasjonen som politikerne har lagt for dagen i denne saken, åpner nettopp for at også den samiske lua må bli akspetert som korrekt antrekk i politiet. Og tro meg, kravet om at samiske lensmannsbetjenter også må få bære sitt tradisjonelle hodeplagg, kommer om det ikke allerede har gjort det. Og det skulle da også bare mangle om ikke samene skulle gis den samme mulighet.
Man må nærmest være politiker på høyt nivå her til lands for ikke å se at hijabdiskusjonen har mistet enhver rot i realitetene. At politikerne enn si Justisministeren ikke skjønner det, er fullstendig uforståelig, og bidrar ikke nettopp til å rive ned mytene om en regjering betalt av norske standupkomikere. Regjeringen har argumentert både for og mot at hijaben skal ses på som et religiøst uttrykk, og har trukket fram det kulturelle perspektivet, men det gjør ikke forslaget hverken mer spiselig eller forståelig. Det er faktisk ganske oppsiktsvekkende at politikere på dette nivået som jo skulle være utstyrt med et bra intellekt, ikke har forstått hva en uniform er, og hvor viktig det er at politiet er hevet både over religiøse, politiske og kulturelle uttrykk. Og det er trolig det de har gjort siden Storberget igår begynte en krypende gang mot nærmeste skammekrok. Får håpe at han når fram dit, og beklager sin synd for å unngå at vi ikke trenger kart for å kjøre gjennom Norge, det holder med å titte inn i politibilen. Du vet du er i Alvdal når politimannen har på seg Østerdalslua!

1 kommentar:

  1. Jeg er helt enig i dette. Politiet skal være nøytralt, der ingen skal gi uttrykk for sin religiøse, politiske eller kulturelle tilknytning. Jeg så forøvrig det samme diskusjonsprogrammet som du tydeligvis har sett. Jeg synes Storberget gjorde en stusselig figur.. Gode poeng av både Arne Johannessen og Ola Borten Moe!

    SvarSlett